LaserUltra, najnowsze narzędzie ANCA dla fabryki inteligentnej, zapewnia 70% krótszy czas pomiaru narzędzi

• 日本語

OTRZYMUJ WIADOMOŚCI ANCA BEZPOŚREDNIO DO SWOJEJ SKRZYNKI POCZTOWEJ

Bądź na bieżąco z najnowszymi wskazówkami i nowinkami technologicznymi

Polityka prywatności

Zaprezentowane na targach EMO 2021 narzędzie LaserUltra zwiększa wydajność i ogranicza liczbę wadliwych produktów dzięki precyzyjnym i szybkim pomiarom oraz kompensacji w trakcie procesu

Październik 2021: ANCA jest liderem rynkowym w projektowaniu, opracowaniu i dostarczaniu klientom najnowszych technologii, pozwalających wykorzystać zalety automatyzacji i produkcji bez nadzoru. LaserUltra to nowa generacja popularnego systemu LaserPlus - technologii ANCA służącej do wykonywania pomiarów w trakcie procesu, która zapewnia klientom możliwość produkcji w nocy bez nadzoru i pewność, że rano dostępne będą gotowe narzędzia zgodne ze wszelkimi specyfikacjami. System LaserPlus był rewolucyjnym rozwiązaniem, które zapewniło znacznie większą prędkość pomiarów narzędzi w porównaniu do tych, które były dotychczas wykonywane poza maszyną.

70% redukcja czasu pomiaru w porównaniu do systemu LaserPlus została osiągnięta dzięki nowemu pomiarowi analogowemu. Pomiar analogowy polega na ciągłym skanowaniu krawędzi, zamiast pomiaru wielu cyfrowych punktów wzdłuż krawędzi skrawającej, co pozwala wyeliminować zmiany spowodowane przestojami maszyny, błędy spowodowane ręczną korektą ściernicy oraz dodatkowe wymagania dotyczące kwalifikacji operatorów.  System LaserUltra zapewnia większą dokładność, produktywność i ograniczenie liczby wadliwych produktów.

System LaserUltra firmy ANCA umożliwia pomiar geometrii narzędzi z tolerancją do 0,002 mm bez konieczności wyjmowania narzędzia ze szlifierki, zapewnia oszczędność czasu w procesie produkcyjnym oraz maksymalną dokładność pomiarów utrzymywaną w trakcie całej partii produkcyjnej.

„Połączenie frezarek 5-osiowych, zaawansowanego oprogramowania CAD/CAM i narzędzi skrawających o zaawansowanej geometrii profilu stanowi rewolucję dla branży lotniczej oraz produkcji form i tłoczników. System pomiaru narzędzi LaserUltra firmy ANCA wraz z oprogramowaniem RN34 zapewnia producentom narzędzi wszystkie narzędzia wymagane do produkcji złożonych frezów walcowo-czołowych z najwyższą precyzją”, mówi Pat Boland, współzałożyciel ANCA.

Zalety systemu LaserUltra:
  • Czas cyklu pomiarowego standardowych narzędzi około 70% krótszy niż w przypadku systemu LaserPlus, co przekłada się bezpośrednio na większą produktywność.
  • Większa dokładność dzięki ciągłemu skanowaniu krawędzi, zamiast pomiaru wielu punktów.
  • Nowe typy narzędzi, takich jak frezy o profilu baryłkowym i soczewkowym, dodane do cykli pomiarowych systemu LaserUltra.
  • Nowe operacje, takie jak kompensacja bicia oraz usprawnione funkcje.
  • Większa obwiednia robocza, która oznacza możliwość pomiarów narzędzi o większej średnicy i długości.
  • Zmodyfikowane i dostosowane do wymagań klientów sprawozdania z pomiarów.
  • Wyeliminowane błędy spowodowane manualnymi procesami kompensacji.

„Dzięki systemowi LaserUltra, który umożliwia pomiar i kompensację w zakresie kilku mikronów mamy za sobą dni ręcznych pomiarów poza maszyną oraz kompensacji krytycznych wymiarów lub kształtów profili ze względu na zużycie ściernicy lub inne czynniki związane ze szlifowaniem. Wszystkie te zadania są wykonywane podczas procesu, bez wyjmowania narzędzia z maszyny oraz obejmują kompleksową kontrolę stabilności i parametrów procesu. Wyniki pomiarów są widoczne w wielu miejscach, dając klientom pełną widoczność i podnosząc zaufanie do procesów szlifowania”, mówi Thomson Mathew, menedżer produktu ANCA.

LaserUltra to system automatycznego pomiaru średnicy zewnętrznej, profilu oraz kompensacji dla maszyn TX, MX i FX firmy ANCA. Idealnie nadaje się on do pomiarów i kompensacji narzędzi w celu utrzymania ścisłych tolerancji (0,002 mm) w procesach szlifowania bez nadzoru. Pomiar podczas procesu jest możliwy zarówno w trybie cyfrowym, jak i analogowym, umożliwiając szybkie i precyzyjne pomiary, poprawiające jednocześnie produktywność i parametry pracy maszyn.

System jest wbudowany w maszynę i w żaden sposób nie wpływa na typowe procesy i akcesoria stosowane podczas szlifowania. Laser umożliwia operatorowi wykonywanie dokładnych pomiarów i kompensacji bez konieczności wyjmowania narzędzi z maszyny.

„System ten daje klientom elastyczność obsługi wielu różnych rynków, umożliwia pomiary wielu różnych narzędzi skrawających, w tym wszystkich typów frezów walcowo-czołowych lub narzędzi stopniowych - między innymi frezów kształtowych, frezów kompresyjnych, frezów do gwintów i wielu innych. Ponadto, różne wersje systemu LaserUltra umożliwiają obsługę różnych średnic i długości narzędzi właściwych dla zastosowań klienta. System LaserUltra umożliwia również tworzenie raportów, które mogą być dowolnie dostosowane do wymagań klienta”, dodaje Thomson.

18 listopada 2021