Ogłoszenie zwycięzców konkursu 2021 ANCA Tool of the Year na żywo na targach EMO Milano

• 日本語

OTRZYMUJ WIADOMOŚCI ANCA BEZPOŚREDNIO DO SWOJEJ SKRZYNKI POCZTOWEJ

Bądź na bieżąco z najnowszymi wskazówkami i nowinkami technologicznymi

Polityka prywatności

#ANCATooloftheYear2021 to nagrody o wartości tysięcy dolarów i uznanie na skalę globalną - świętujemy magię narzędzi skrawających i ekspertów, którzy je tworz

Pierwszy w branży konkurs  ANCA powraca, a jego zwycięzcy zostaną ogłoszeni na żywo na targach EMO Milano - ważnym i wyjątkowym globalnym wydarzeniu dla branży obróbki metali. Rok temu, przedstawiciele przemysłu z chęcią skorzystali z okazji zaprezentowania swoich umiejętności - otrzymaliśmy 30 zgłoszeń od firm z całego świata, a konkurs był obserwowany przez ponad 80 tysięcy fanów, generujących ponad 200 tysięcy reakcji na mediach społecznościowych.

„Nasza branża rozwija się prężnie dzięki kompetencjom narzędziowców. Większość przedmiotów używanych w codziennym życiu to efekt wysiłków i stale rosnących umiejętności producentów narzędzi skrawających, których rezultat stanowi wzrost złożoności, produktywności, trwałości i funkcjonalności narzędzi skrawających”, mówi Patrick Boland, współzałożyciel ANCA.

„Czwarta edycja konkursu ANCA Tool of the Year zyskała znaczny rozgłos, podnosząc profil narzędzi skrawających i wytwarzających je firm. Zachęcam wszystkich producentów narzędzi skrawających do zgłoszenia się do naszego konkursu i zaprezentowania swoich umiejętności.”

„Ciągły rozwój technologii narzędzi pokazał nam, że standardowe produkty są coraz łatwiejsze do wytworzenia, a wyzwanie stanowi stworzenie czegoś nowego i wykazanie kreatywności w procesie szlifowania. Technologia szlifowania stale zaskakuje ekspertów, również dzięki temu, że przekształcanie nowych pomysłów w rzeczywistość jest wspomagane elastycznym oprogramowaniem, takim jak na przykład ANCA iGrind”, mówi Ivan Cuscov, dyrektor zakładu Cerin SpA i juror konkursu. Firma Cerin SpA rozpoczęła działalność w 1971 roku i jest jednym z najbardziej cenionych włoskich producentów narzędzi precyzyjnych z węglika.

Na targach EMO, firma ANCA zaprezentuje również długo oczekiwane automatyczne, niezależne stanowisko do znakowania laserowego AutoMarkX, zastępujące pracochłonne procesy manualne.  Dowiedz się, co więcej możesz zobaczyć na stanowisku ANCA na naszej stronie EMO​.

ANCA Tool of the Year 2021 – Złożoność przez prostotę: ANCA ułatwia projektowanie i szlifowanie złożonych narzędzi

Klienci mogą wybrać swoje ulubione narzędzia, a zwycięzcy konkursu Tool of the Year zostaną ocenieni i ogłoszeni na żywo na targach EMO. Oceniane będą narzędzia w dwóch indywidualnych kategoriach, wyróżniających zarówno funkcjonalność, jak i kreatywność producentów narzędzi skrawających.

• Główna nagroda zostanie przyznana narzędziom #MadeonANCA, a zgłoszenia będą oceniane na podstawie kształtu i właściwości użytkowych narzędzi skrawających.
  • Druga kategoria to najbardziej innowacyjne narzędzia wirtualne „Most innovative tool design – 2021”. Uczestnicy mają szansę na zaprezentowanie swojej kreatywności w wykorzystaniu oprogramowania do projektowania narzędzi i realizowania swoich pomysłów.

Zwycięzca w kategorii #MadeonANCA otrzyma w nagrodę podzespoły, akcesoria lub oprogramowanie ANCA o wartości 10 tysięcy dolarów australijskich, natomiast zwycięzca w kategorii najbardziej innowacyjnego narzędzia wirtualnego - kompletny pakiet oprogramowania CIM.

Zgłoszenia można składać w terminie od 15 czerwca do 15 sierpnia.

Zwycięzca konkursu #MadeonANCA z 2020 roku, firma ARCH Cutting Tools zaprezentowała zaawansowane wykorzystanie wielu operacji iGrind z kilkoma złożonymi profilami. „Udział w konkursie, w którym uczestniczą najbardziej innowacyjni i zaawansowani technologicznie producenci narzędzi skrawających na świecie to doświadczenie, które uczy pokory. Wykorzystamy rozgłos, jaki dała nam wygrana, jako motywację do dalszego sięgania poza granice możliwości narzędzi skrawających i spełnienia naszego głównego celu, jakim jest sprostanie wymaganiom klientów i wyzwaniom, jakie napotykają oni w codziennych zastosowaniach”, mówi Jeff Cederstrom, prezes ARCH Cutting Tools.

„Zwycięzca w kategorii narzędzia wirtualnego, polska firma JG Group pokazała kreatywne podejście, wykorzystując australijski akcent zainspirowany operą w Sydney, który wyglądał równie imponująco, co rzeczywisty budynek. Natomiast narzędzie firmy Turcar, zwycięzcy ex aequo, zaskoczyło wyjątkową konstrukcją. Nie miałem pojęcia, że nasze oprogramowanie może stworzyć coś tak pięknego i doskonałego”, mówi Patrick Boland.

Konkurs ma na celu wyróżnienie pasji i rzemiosła producentów narzędzi, jak również najwyższych umiejętności całej społeczności narzędziowców.

Jurorzy konkursu
  • Pat Boland, współzałożyciel i dyrektor generalny ANCA
  • Ivan Cuscov, dyrektor zakładu Cerin SpA, Włochy
  • Thomson Mathew, menedżer produktu ANCA
  • Zoller – pomiar profilu i średnicy

Pięciu finalistów zostanie ocenionych na targach EMO na podstawie następujących kryteriów:
  • Najlepsze wykończenie powierzchni na podstawie wartości Ra (średnia chropowatość) na powierzchni rowka lub nacięcia.
  • Narzędzie o wymiarach najbardziej zbliżonych do tolerancji nominalnych podanych na rysunku pod względem średnicy i profilu (tj. dla tolerancji średnicy +/- 0,010 mm, pozytywnie zostanie ocenione narzędzie, którego wymiary mieszczą się w zakresie 0,005 mm)
  • Narzędzie szlifowane do najwyższej tolerancji zgodnie z rysunkiem (tj. pozytywnie zostanie ocenione narzędzie o najniższej tolerancji)
  • Poziom złożoności narzędzia (tj. pozytywnie zostanie ocenione narzędzie o większej liczbie etapów skrawania i profili)

16 czerwca 2021